Menu Luk

Sange med Bibelens ord er nøglen til tro hos me’en folket i Etiopien

”I de sidste 30 år er mere end 400 kirker blevet plantet, og 95% af me’en-samfundet i Etiopien er kommet til tro på Jesus,” fortæller Tefera Endalew, der er generalsekretær i Wycliffe Ethiopia. ”De fleste af disse ændrede liv er blevet påvirket af sange skrevet på baggrund af Bibelen.”

‘Me’en-folket er kendt for deres særlige forhold til sange. De har sange til alle årstiderne, store begivenheder i livet, og til at udtrykke følelser – glæde, sorg, begravelser, sejre, helbredelser, høsttider og så videre. Så da me’en-folket begyndte at komme til tro på Jesus, var det naturligt for dem at skrive sange om Jesus. Da me’en-folkets hjerter er åbne for musik, vil de altid lytte til sange, også sange om Jesus, selvom de ikke tror på Jesus.’

Brug af sange til evangelisering

Allerede før oversættelsen af Bibelen for alvor var begyndt, kom me’en til tro på Jesus gennem sange med skriftens ord oversat til me’en-sproget. Det fortsatte lige indtil lanceringen af me’en Ny Testamente i 2019 – og det sker fortsat.

Tefera fortæller: ‘For me’en-folket er det almindeligt at synge, uanset hvor de går. Så de troende synger deres bibelske sange på markederne, mens de bærer træ til byggearbejde, eller når de rejser til marked eller festligheder. Andre er med, og de synger sammen. Det får mange til at lytte og synge sammen, og det har bragt mange til Jesus.

Kirken tænker på den kulturelle kontekst

»Det, at me’en-kirken bruger deres hjertesprog og lokale melodier til deres sange, betyder, at det er accepteret i samfundet. Kirken tænker på den kulturelle kontekst, som får folk til at åbne deres hjerter og tage imod evangeliets budskab.”

»Nu hvor sangene er blevet indspillet, er det almindeligt, at troende også spiller gospelsange i deres små butikker, hvilket tiltrækker forbipasserende til at lytte og synge sammen. Mange er kommet til at tro på Jesus blot ved at lytte til gospelsange”

Sangene havde lagt grunden, og nu vender me’en-folket sig til Kristus i massevis – og bringer budskabet om håb videre til andre samfund.

(Kilde: wycliffe.org.uk)