Menu Luk

Små sprog som undervisningssprog

Lederen af GCDP i samtale med lokale politikere om vigtigheden af brug af minoritetssprog i skolerne.

I Kalam regionen i Pakistan tæt ved grænsen til Afghanistan bor den 120.000 store befolkningsgruppe, gawri. De lever primært af landbrug, taler eget sprog og har egen særskilt kultur. Som mange andre af de 74 sprog i Pakistan, er gawriernes sprog ikke godkendt af regeringen som undervisningssprog til brug i skolerne.

Wycliffe Danmark har siden 2019 samarbejdet med en lokal organisation, Gawri Community Development Programme (GCDP), der arbejder for at gawrierne og andre minoritetssproggruppers sprog skal blive godkendt som undervisningssprog. Samtidig uddanner GCDP lærere og udvikler undervisningsmaterialer på gawri, som bruges i de små klassetrin i skolerne, hvor gawrierne bor.

GCDP har kontakt med forskellige andre organisationer og enkeltpersoner for at få flere med i lobbyarbejdet for at flere sprog skal godkendes som undervisningssprog. De har bl.a. indgået et samarbejde med UNESCO Pakistan, der også arbejder for minoritetsgruppers rettigheder. Desuden er der en god kontakt til lokale politikerne i området, der er valgt til parlamentet, og som fremlægger sagen på det højeste politiske niveau i Pakistan.

CISU/Danida har bevilliget knap 500.000 kr til arbejdet blandt gawrierne.