Menu Luk

Bibelen er som en samtale med en ven

Når snakken falder på Bibelen på tharaka, lyser Japhet Nthiga’s ansigt op. Japhet bor i Kenya og tilhører befolkningsgruppen tharaka. Han er blind, og den eneste måde, han kan høre evangeliet på, er ved at lytte til Tharaka Audio Bible optagelsen af Det Nye Testamente, eller når hans datter læser højt for ham.

I juli 2019, en måned efter indvielsen af​ Bibelen på tharaka, tog Japhet ind til tharaka oversætternes kontor for at købe en bibel. På det tidspunkt var alle de 3.000 trykte bibler udsolgt bortset fra fire eksemplarer, som lederen af tharaka oversættelsesprojektet, Onesmus Kamwara, havde lagt til side til sin familie. ”Jeg fortalte ham ikke, at vi var løbet tør for bibler. Jeg tog et af de eksemplarer, jeg havde lagt til side, og en lydbibel og pakkede dem ind til ham.” Ved et besøg hos Japhet for nyligt, delte han med glæde, hvordan det har været, siden han modtog Bibelen: ”Jeg er privilegeret ved at eje Bibelen på tharaka. Bibelen taler til mig! Det rammer mig i hjertet, hver gang jeg lytter til lydbibelen, eller der bliver læst op fra Bibelen for mig. Det føles som at være i samtale med en ven.”

—————

Bibeloversættelseskonsulenterne, Elly Gudo og Iver Larsen har været med i arbejdet med oversættelse af Bibelen til tharaka. Sproget tales af omkring 175.000 mennesker i Kenya. Det Nye Testamente på tharaka blev indviet i 2001 og hele Bibelen i 2019.